Policija

— 1117 —

за административна полиција у опште, У другом униформисана “" екзекутивна полиција и у трећем криминална полиција и зсве друге споредне гране које једној од сваке од ових великих група припадају.

Од страних полиција изложиле су своје предмете већином “статистичког, прегледног и информативног карактера, највише путем фотографија: Пољска, Аустрија, Маџарска, Шпанија, Данска, Холандија, Аргентина, Куба, слободна варош Данциг ги Египат. у

Наша полиција, која је најавила учешће, у последњем "тренутку. одустала је од учешћа,

Требало би написати читаве књиге да би се у потребној заслуженој обимности изнело све што је тамо изложено, и колико то има значаја и вредности за једног полицијског чи"новника. Када би се чак од тога издвојило и оно што је од материјала најкорисније и најпотребније, па би се и тада имало много да каже.

У обиму овога излагања ми ћемо само набројати главне одељке изложених предмета, остављајући да доцније у засебним "чланцима третирамо ову или ону групу питања и проблема.

Организација полиције у опште у држави и по појединим свећим варошима изложена је у првом павиљону — скоро за «сваку немачку државу па и за сваку већу варош понаособ. ЧОд нарочитог су интереса уређења страначке полиције, по-лиције за пријављивање, за Кконтролисање позоришта и свију забавних локала, за контролисање свих врста продавница „алкохола и животних намирница, за контролисање јавних "тргова и пијаца, улична полиција, за контролисање емиграције "и исељавања,

Може се видети целокупно уређење са целим намештајем ти свима потребним средствима у књигама, протоколима, телезфонима, телегр. инсталацијама, до најситнијих детаља једнога кварта уређеног према најновијим и најмодернијим принципима „савремене полицијске технике.

Исто тако изложени су програми и резултати постигнути У до сада постојећим полицијским школама, са многобројним чпематичким прегледима, који до очигледности дају јасну слику „њихове корисности и особитога значаја за струку.