Policija

— 1128 —

Ова три средства која се предлажу, истовремено и заједнички примењена, морају јако отежати посао фалсификаторима пасоша, ако га у оптште не би начинили и сасвим немогућим. Перфорацоја онемогућава фалсификатору да на:важнија места из једног исправног пасоша премести у лажан.. Хемијска хартија онемогућава радирање као и прање имена или штамбиља утиснутог нарочитим мастилом. Отисак прста, утврђује, да је власним пасоша заиста идентичан са лицем. на чије име он гласи.

Упоредо са овим мерама мора се такође строго пазити при издавању пасоша на истинитост самих поднесених докумената, да не би молиоц ставио отисак на пасош који је себи прибавио овим лажним документима на туђе име. За ово би најсигурније средсгво било, када би се завело да се отисца стављају у опште на сва лична документа. Али на ове мерејош ће се дуго чекати, јер би у свакој држави морао за ово бити претходно донешен нарочити закон. Могуће је, да ће овај закон изазвати баш потреба отиска прста у пасошу Једна држава је недавно ово започела, и то чудним случајем. Једна држава ван Европе, исто као што је и једна држава ван Европе укинула све пасошне формалности, Лица која желе иселите се у Бразилију, дужна су, од априла прошле године. да поред пасоша, имају и једну нарочиту легитимацију са отиском прстију, која је оверена заједно с пасошем од стране бразилијанског конзула.

Сигурно је пак, да ове предложене мере неће моћи потпуно обуставити фалсификовање пасоша, али ће га јако спутавати, и умножити на тај начин оружје које се до сада у опште употребљује у борби против злочина,

Полазећи са тог гледишта, подноси сеи овај предлог међународ. крим. полиц. комисији, са овим закључком, „Чланови Међународ. Крим. полиц. комисије, обавезују се да на. погодан начин делују код својих влада у циљу сузбијања кривотворења и злоупотребе пасоша, да формулари који се за. ову сврху употребљују буду перфорирани, издани на нарочитојхемијској хартији, и да сваки молилац пасоша пред влашћу, мора дати отисак свога десног кажипрста, поред свога потписа“.

Желети је, да владе појединих држава ступе по овом пи-

тању у директну везу, како би се ова примена истовременопочела обављати,