Policija

— 1127 —

гријуму саме полиције доказивало испитивањем, да ни они не одговарају потпуно захтеву, с тога државна бечка штампарија чини и даље пробе у овом смислу, и нада се повољном резултату. |

У исто време саобравно са оваквом нарочитом хартијом, ваљало би употребљавати за само попуњавање пасоша и нарочито мастило, као на пр. т. вв. мастило за документе (Галусгвоздено мастило).

3. — Најсигурнија пак средстава за идентификацију власника самога пасоша, јесте, као што је већ познато, отисак прстију.

С тога треба увести, да свако лице које тражи пасош торед свога. потписа (чак и на својој фотографији) утисне и „отисак десног кажипрста.

Међутим, за примену овога примећено је са разних страна да би ово било гњављење саме публике. Али и сам пасош је највећа гњаважа, с тога треба ићи за тим, да се он уопште укине. С тога је и потребно тежити у следећем правцу: с једне стране омогућити потпуно слободно кретање путника, «с друге стране треба предузети све потребне мере, да пасош, у колико он остане још и даље као обавезан, буде у правом смислу докуменат којим се несумњиво утврђује идентитет његовог власника.

Ако би се замерило да би се отиском запрљао сам пажош црном фарбом, којом се отисци узимају, то се може упо-требити средство које је изумео професор Теол ив Корлируа, за узимање безбојних отисака, а који се свакад затим, помоћу једне нарочите течности могу опет заменити видљивим.

Ако би се замерило да се узимањем отиска свако лице приморава да лично дође пред власти, можемо одмах рећи да је та околност данас и иначе прописана, ради личног потписа свога пасоша. Ако би пак власти, из каквих нарочитих "узрока од овога одустојале, то им ништа не смета, да тако исто поступе и у случају када би се установило такође и прописно узимање отиска.

Пасошно оделење немачког конзулата у Бечу, увело је већ нарочите формуларе који се попуњују са нарочитим подацима, и на коме је већ јасно обележено место за отисак.