Policija

194

су у своје доба и чувени криминалисти као 701 11521, Тротзеп, Најјег, позивајући се код тога и на интернационалноправна злочинства, за која је дапаче у опште признато, да може бити субјектом ових деликта само држава, онда ипак једна — корпорација, а ни најмање физичко тело. И у нашој садањој тешкој кризи за трговачка предузећа многи би радо видели некадашњу деликтичну способност тих предузећа као таквих; тим би се путем, ваљада, лакше запречила опасност — пропасти, Свакако иде тенденције наше шире јавности за тим, да се удеси чим оштрија формулација кривње за пословође и овлашћенике привредних предузећа. да би се оваким путем тек за будућност уплашили несавесни људи и остали на реалним начелима трговачких посала.

ЈУ. Прегледајмо сада сасвим укратко припремне основе вакона, који су нам најближи.

Врло марљиво састављени нацрт казненог законика за Немачку из г. 1925. који ће ваљда доћи у крепост и за Аустрију, намерно се не бави с том материјом, будућ да не кане мењати ништа на стечајном реду, који сада вреди. Мишљење је, да су дотична казненоправна правила сувише тесно спојена са осталим наређењима, а зато нека остане све при старом. На овом истом стајалишту били су и пређашњи нацрти за Немачку. За Аустрију ово заузето стајалиште не ће бити штетно, јер има и она сама нарочити стечајни ред сличног садржаја као конкурзни ред за Немачку. Треба за Аустрију спровести само некоје промене у набрајању параграфа. Види се дакле, да се ни Немачка ни Аустрија неће удаљити од старог правила, да „зосјејаз деПпацеге поп рогез!“ и да треба представницима или овлашћеницима доказати ово и такво дело, као и поједином лицу као кридатару.

Чехословачки је нацрт ишао у погледу на злочинства банкротства својим путем. Отправио је хотимиценазив „банкрот“ и то за то, јер, како кажу мотиви, нема да дође до казне баш само у случају готовог конкурса. Не ради се само о неотворењу конкурса, кад стечајни трошкови нису покрити. Може да има кажњивог дела, где код привидних махинација дужника, који хоће да своје веровнике превари, његово имовинско стање није пасивно; кокурс сам може бити тек привидан. Тако је пак оштећење веровника почињено и на тај