Policija

— 156 ИДЕАЛНА ТАМНИЦА

На годишњем конгресу познатог друштва „Мепа сну Зосјеђу“ у Лондону прочитан је, између осталог, и извештај о данашњем стању енглеских тамница и затвора. Том приликом била је пружена могућност учесницима конгреса да изнесу своје примедбе и гледишта на стање тамница у Енглеској, као и у другим државама.

Тако један од чланова поменутог друштва тврдио је да у Албанији постоји једна од најидеалнијих тамница на свету; и то у малој варошици Кроји. Данашњи господар Албаније, Ахмед бег Зогу, претворио је једну стару турску палату из ХМП. века у тамницу, где држи разне осуђенике и притворенике. Кроја му је згодна јер се налази на главном друму Тирана-Драч, а добро је утврђена и чувана.

Поменути Енглез оснажио је свој извештај на конгресу доказима, тврдећи да се о томе лично уверио, Када је, наиме, прошле године путовао кроз Албанију и свратио у Кроју, приметио је на једној великој згради простране прозоре са гвозденим решеткама, иза којих су помањали главе разни људи, већином са осмехом на лицу. То је радозналог Енглеза заинтересовало те се приближио. Када је дошао до врата наишао је на директора који му је одмах објаснио да је то "тамница. Увео га је унутра и показао просторије и неколико ћелија. Дивота. Не само да су по ћелијама кревети већ махом турски пилимови, а по неким ћелијама и столови са другим удобностима. Енглез се чудио, а директор се опет чудио што се он чуди. Осуђеници су, тако рећи, слободни у Кроји. Дању могу наизменце да излазе; разуме се да се преко дана по два три пута враћају. Нико и не мисли на бежање — што би уосталом било тешко, јер је варош, као што рекосмо утврђена. Принудног рада ту нема, као у казненим заводима друтих држава. Бар није га било када је Енглез посетио Кроју.

Једном речи, сужњи су задовољни, а и власти; јер многи од њих зарађују у вароши, и држава не мора да их храни.

А сада долази оно што је најинтересантније: Када се Енглез спремао да напусти Кроју, један од осуђеника приближи му се и замоли да га повезе аутомобилом за Тирану.

— Како — упитао је запањен Енглез,