Policija

— 248 —

ХХ

А. Х. П. студенту — Чачак:

Према 5 37. в, казн. зак. полицијски надзор почиње тећи од времена, т. ј. од дана издржане или опроштене главне казне.

У овом смислу гласи и одлука опште седнице Касац. Суда од 21. јануара 1925. год. Бр. 429. (Судска Пракса од Србислава Ковачевића, стр. 6).

Ово, најзад, тврди и Ваш професор г. Др. Тома Живановић у свом делу Основи Кривичног Права (општи део, стр. 331.).

Према овоме, погрешно је мишљење „једног“ првост. суда, који стоји на гледишту да полиц. надзор почиње тећи од дана кад се над осуђеним отпочне извршивати.

ХХ Среској испостави — Плав:

Надлежност старешина среских испостава одређена је чл. 20. зак. о општој управи. Из овог законског прописа јасно се види, да су оне, До правилу, надлежне за све послове, „који спадају у надлежност среске управне власти.“ Одступање од овог правила учињено је само за послове, „који према својој природи траже једнообразно вршење у целоме срезу.“ Како извршење судских одлука и ислеђење кривичних дела не спадају у ову врсту послова, нити су законима, донетим после ступања у живот закона о општој управи, изрична додељени у надлежност среских поглавара, већ је њихова надлежност за ове послове заснована законима који су постојали Дре закона о општој управи — то је несумњиво, с обзиром на чл. 18. и 20. овог зак., да су старешине среских испостава надлежне за извршење судских одлука и извиђање кривич. дела у обиму своје помесне надлежности онако исто као што су срески поглавари за ове исте послове надлежни на осталој територији среза. Спорити ову надлежност старешинама среских испостава а признавати је среским поглаварима, значи не водити рачуна о намери законодавца израженој у закону о општој управи ио циљу ради кога су среске испоставе установљене,