Policija

— 639 —

њиво од огромне штете по јавну безбедност, и то нагони Господина Киапа на његов енергичан став за државну полицију, која је на путу реализације.

Ставља се питање, да ли се овим не дира у аутономију општина. Напротив, изгледа да саме општине желе, јер безбедност била би несумњиво већа аи општински буџет знатно би био олакшан пошто ипак општина и у државној полицији мора да учествује у издржавању полиције али много мање, готово половину од дасадашњих расхода.

Са ово неколико речи хтели смо упознати наше читаоце“ са главним цртама целокупне организације француске полиције, — изузев париске о којој ће бити речи доцније — 2 нарочито са нашим великим пријатељом Жаном Киапом, који је веома предусретљив према нашим питомцима изаслатим при француској полицији на специјализириње. |

Владета Милићевић, Секретар Министарства Унутр. Дела.

О ИСЛЕЂЕЊУ ПОЈЕДИНИХ КРИВИЧНИХ ДЕЛА У ЖАНДАРМЕРИЈИ.

Ма да је банана саставни део војске сталнога кадра, ипак се она разликује од осталих родова оружја сталнога кадра, јер има задатак: да, као орган државне управне власти бди над јавном безбедношћу, да одржава јавни реди мир и да обезбеђује извршење закона.

Према овако прецизираном задатку жандармерије природно је, да жандарми греше и стварају себи кривице махом. оне, које долгзе у непрекидни контакт са њиховим вршењем службе.

Из своје досадање праксе за време службовања у жандармерији, а обзиром на то, што су жандармериске станице ван домашаја, контроле својих претпостављених старешина, · уверио сам се, да се обично дешава, да за кривице појединих жандарма првенствено дознају командири жандармериских станица, који према својим потчињеним жандармима.

— извршиоцима кривичних дела — ислеђења и предузи: мају. : |