Policija

— 642 —

квалификовати дело из 5 114. Вој. Каз. Зак. а у другом као дело из 5 113. Вој. Каз. Законика.

г.) Прикључити акт власти од које је одбегли ухваћен или јој се сам јавио за спровод у своју команду, а из којег би се видео датум када се је одбегли ухватио или сам јавио.

д) У случају, да се одбегли, по истеку од 7 дана не врати у команду, командир жандармериске чете и даље ће водити информативно ислеђење по кривицама одбеглог а сходно 5 238. Зак. о пост. вој. суд. у кривичним долима без обзира на то што се одбегли у бегству налази.

Када поједини жандарми изврше у стицају више кривичних дела, пре почетка истраге извидети у колико се то даде, колико је дела обвињени учинио, па за свако дело зажебно повести ислеђење, тако, да у предмету чини свако дело засебну групу т.ј. да има онолико група колико и дела, па по том сачинити за сва дела један оптужни рапорт по чл. 62. Уредбе о војној дисциплини у коме би свако дело било посебно обухваћено. |

М. 0 дисциплинским иступима:

Дисциплинске казне служе за одржавање реда и дисциплине, те и дејство ових (што је предвиђено у чл. 49. Уредбе о вој. дисциплини) зависи првенствено како од њиховог брзог изрицања и извршења, тако и од правилиог одмеравања врсте казне. |

Да би пак једна дисциплинска грешка била што брже расправљена, треба дисциплииским ислеђењем прикупити доказе којим се утврђује постојање дисциплинског иступа, __његовог извршиоца, као и под каквим га је околностима овај извршио.

Са прикупљањем ових доказа треба ићи само у толико, колико је најпотребније за расправу дотичног дисциплинског иступа тим пре, што су дисциплинска дела такова, да су за њихову расправу без обзира на квалитет и квантитет доказа довољни и поједини доказни основи, који би код претпостављеног створили убеђење, да је њихов потчињени извршилац каквог дисциплинског иступа, јер за расправу дисциплинских иступа важи слободна оцена доказа.

Како се пак сви дисциплински иступи предвиђени Уред-