Policija

— 643 —

бом о војној дисциплини извиђају по званичној дужности (што је изражено и у чл. 85. Уредбе о вој. дисциплини), то све претпостављене старешине, чим дознају да је њихов потчињени извршио какав дисциплински иступ, дужне су по званизној дужности предузети ислеђење, и не чекајући да извршиоца дотичног дисциплинског иступа које друго лице тужи или пријави.

Ма да је у ставу ПЦ. 5 164. Зак. о пост. вој. суд. у кривич. делима предвиђено, да се лица, која су извршила дисциплинске иступе у стицају са судским кажњивим кривичним делима, имају предавати војним судовима на суђење, то се «с обзиром на хитност расправе дисциплинских иступа т.ј. с обзиром на чл. 49. Уредбе о вој. дисциплини по овом законском пропису више не поступа, а на основи наређења Г. Министра Војске и Морнарице СБр. 7142 од 30-УП 1924 год. (Сл. Вој. Лист Бр. 42 стр. 1826 и 1827), већ је примена поменутог законског прописа остала и даље у важности само у случајевима, када се лице, које је дисциплинске иступе извршило у стицају са судским кажњивим делима, за ова друга брани из пришвора.

Према овоме, све дисциплинске иступе оних жандарма, који их изврше у стицају са судским кажњивим делима, а за ова се бране из слободе, треба одмах одвојеним ислеђењем "извиђати и по истим одвојено и одлуке доносити.

Дешавало се и таквих случајева, где су поједине жандармериске старешине више дисциплинских иступз извршених у стицају од стране потчињених им жандарма расправљали једнога дана изричући за сваки иступ посебну казну.

Како је по ставу П. чл. 50. Уредбе о вој. дисциплини предвиђено, да се у случају, када се стеку више нерасправље-, них дисциплинских иступа извршених од једнога лица, за све иступе има изрећи само једна казна, (а не за сваки иступ посебице) то сам мишљења, да су старешине, које су за сваки иступ изрицали једнога дана посебне казне за више дисциплинских иступа извршених од стране једнога лица, погрешно тумачиле начело поп 655 шп ет које је изражено у ставу 1. чл. 50. Уредбе о вој. дисциплини, те су услед овога изречене казне морале бити од стране виших претпостављених поништаване као неправилно изречене.