Policija

--Бба ~

своме нахођењу, у колико оно није приновљено заједничким радом са пунолетним синовима (65 121. и 123. грађан, зак.)

9, У којим случајевима постоји задруга између оца и синова објашњено је у „Полицији“ Бр. 5—6 за ову годину (стр. 247).

3. По 5 517 грађан. зак. право на приновак и приплод у задружном имању имају сва мушка деца после навршених 15 год., „која су у кући била и припомагала“.

4. По 5 510 грађан. зак. старешина задруге не може задуживати и отуђавати задружно имање без одобрења осталих задругара.

5. Умрлу децу наслеђује мајка удова, која са наслеђеним имањем може по вољи располагати у границама закона, а њу ће после смрти наследити њени најближи наследници — 5 394. 402. грађан. зак. Ово важи само за удовице у инокосним кућама. Децу умрлу у задрузи не наслеђује мајка, већ задругари, а њој само припада право удовичког уживања — 5 523. грађан. зак. и законодавно тумачење овог прописа Бр. 1147 — 1848.

Св. Бр. 524.

Х Суду општине орашачке:

Пошто удова на заосталом имању има само право уживања, то се кривични трошкови, које она лично има да плаћа, не могу наплаћивати из масеног имања, већ само из ствари које њој лично припадају, у колико јој оне нису неопходно потребне за обичну употребу (накит, одело, преобука, лична зарада и т. д.) — 5 411 тач. 1. грађ. суд. пост.

9. У нашем казченом законодавству не постоји колективна кривична одговорност, већ само индивидуална, те стога је неразумљиво како је село, као целина, могло бити кривично суђено и осуђено на плаћање кривичних трошкова, Нека суд тачно објасни око чега је спор вођен и која је власт МЕ донелар

· У прошлом броју „Полиције“ објашњено је (стр 571) да малолетна лица немају права на полагање испита за општинског деловођу.