Policija

— 663 —

жначелном одлуком од 16 фебруара 1925, Р. Бр. 914. објазснио је:

„Јер у сваком случају општинским судовима ништа не стоји на путу да прибаве оверен препис тих спискова и то било од оне власти илн установе код које се налазе њихови оригинали, — или ако је то немогућно онда од свога првостепенога суда код кога се налази дуплекат тих спискова, и да по таквом овереном препису, изврше у законском року потребне исправе и све остале законом прописане радње; а доцније, када им буду враћени оригинали сталних спискова да све те исправке тачно унесу у те оригиналне бирачке спискове. Св. Бр. 839.

|Х Суду општине отљанске (срез жеглиговски) :

| Кад је ислеђењем несумњиво утврђено да је Јован спорну њиву купио од Миливоја пре 6 година, и да ју је за (све време имао у непрекидној и неузнемираваној државини онда је његова државина савесна и правачна (55 201.—208. грађан. зак.), те се као таква има заштитити од свахе самовласне повреде. |

У радњи Миливојевој, који је ову њиву поорао и посејао, стоји дело иступног самовлашћа из 9 375 а казн. зак., ер је самовласно и бесправно повредио утврђени државински поредак — Јованову правичну и савесну државину спорне њиве.

Јован не може одговграти кривично за пргоравање њиве и поништај усева, јер је као савесан и правичан држалац имао право да са својим добром по вољи располаже 5 211. грађан. зак. Он тако исто не одговара ни за усев уништен преоравањем, јер је у 9 281. грађан. зак, прописано: „Ако ти твојим семеном туђу њиву засејеш, плод није твој но онога чија је њива“.

Св. Бр. 2047.

Овај одговор важи и за Душана Алексића, писара опаштине брестовачке у сресу. неготинском.

Х Суду општине дарковачке: (срез власотшинамки) :

Ако између оца и синова не постоји задруга, онда је котац потпун господар имања и може с њим располагати по.