Policija

— 678 —

законском пропису специјално говори о прављењу и употреби лажног пасоша — вели: „и другим исправама,“

3. У радњи непредавања наплаћене порезе може стајати дело послуге казнимо по 8 112 казн. зак. или дело утаје казнимо по 113 истог зак. Ако је новац предат каси пре отпочињања кривичне истраге стојаће дело послуге, ин:че, т. ]. ако је новац узет у циљу присвојења постојаће утаја — и у једном и у другом случају под условом да постоје и остале погодбе за изрицање казне.

4. Ако је саденуто жито злонамерно растурено и оштећено, и тиме учињено кривично дело из 5 291 казн. зак. (повреда ствари), онда је општина дужна да оштећеном надокнади причињену штету у смислу чл. 1. закона о накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари. Ову штету оштећени може тражити у року од 2 месеца од кад му је учињена (чл. 24. истог закона).

5. Шта се земљодељцу не може узети у попис за наплату приватних дугова и кривичних трошкова опредељено је у 5 471 тач. Фа грађан. суд. пост. и правилима Мин. Правде, М 354—1874 г. оштампаним уз овај захонски пропис. За попис и продају у циљу наплате државног пореза и приреза меродавне су одредбе 5 107. зак. о непосредном порезу.

Св. Бр. 1194.

КЊИЖЕВНОСТ

А) Нове књиге:

1. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез Михаилова:

Полицијски Речник од Д. 5. Алимпића, вел. жупана у пензији. Изишла је из штампе и трећа — завршна књига овог дела, у коме је тачно и прегледно изложено наше данашње позитивно законодавство из области управно-полицијске и самоуправне струке. Она садржи, на 42. штампана табака вел. осмине, рубрике од слова М до слова Ш, а поред тога и додатак, у коме су изложене све измене и допуне у ранијим књигама Речника.