Policija

=

— 677 —

— за појачање истинитости исказа сведока, вештака а у извесним случајевима и приватног тужиоца. Према овоме кривична дела не могу се пресуђивати на основу главне заклетве на основу које се, у даним случајевима, могу расправљати грађански спорови.

2. По тач. 1 и 2 5230 кривич. суд. пост. исказ приватног тужиоца, над којим је извршено кривично дело, може, у недостатку других доказа, послужити као доказ о квалификацији дела и количини њиме причињене штете, али не може бити доказ и о кривичној одговорности отпуженог.

ХМ

Суду општине шљиварске:

1. Не може се 'дати тачан одговор на сва постављена питања, јер недостају подаци о околностима под којима су, и о побудама из којих су дотична кривична дела извршена. Ако би се истрагом утрврдило да су општински часници гонили и кажњавали људе из освете, пизме, ћефа и т.д., онда они могу одговарати за злоупотребу власти (5 122 казн. зак.) и у случајевима у којима је њихова радња била уоквирена у законску форму. Супротно овоме, они могу бити извињени од казне за поједине противзаконе радње ако би се утврдило да су их извршили ненамерно, или због неразумевања закона, или у претераној ревности, или да би отклонили какву већу општу опасност и т. д. Без утврђења свију наведених околности и факата не може се, код највећег броја кривичних дела, приступити решавању питања о кривичној одговорности њихових извршиоца.

2. У радњи лица која су, као јемци, омогућили издавање лажног сточног пасоша може стојати дело из 5 150 од 2. казн. зак. или дело из 5 147. истог зак. Пракса Касац. Суда неједнообразна је у овом питању. Док је предратни Касац. Суд у одлукама Бр. 9599/1891 г. и Бр. 8920/1892 делио мишљење да се прављење и употреба лажних сточних пасоша кажњава по 5 150 казн. зак. дотле је данашњи Касац. Суд у одлуци Бр. 472—1923. г. стао на гледиште да ова дела потпадају под одредбе 5 147 истог зак. По нахођењу уредништва, мишљење предратног Касац. Суда више је у складу са законом, јер се у последњој реченици 5 150- казн. зак. — у коме се

Полиција 5.