Policija

— 681 —

МЦема му је релативно јевтина с обзиром на лепу технчку

опрему — свега 35.— дин.

Египћанка и друге романтичне Приче — од Бранимира "Ћосића; стр. 86.; цена 15. дин. Ова књига изишла је као 32 свеска Модерне Библиотеке, а посвећена је Д-р Р. А. Рајсу.

БЕЛЕШКЕ.

Нови закон • екстрадицији у

Немачкој. — У току прошлога.

месеца примљен је законски пројекат, којим је централној власти немачкога Рајха дато искључиво право да у последњој линији решава питање о

„екстрадицији страних подазника. Има већ две године, како

постоји велика препирка између влада савезничких земаља и централне владе, које нису хтеле да се одрекну надлежности да свака од њих преко својих полицијских влачстти решава питања о екстрадинаји. Па и сада, када је закон изтласан, неколико влада су изјавиле да овај закон умањује аукторитет њихових полицијчских власти да ће свим силама радити, да се не уведе у живот.

Конгрес белгијских полицијчоних чиновника. — На дан 25.

јула ове године одржан је у Брислу конгрес полицијских комесара и подкомесара, на коме су највећим делом расправљали своје сталешке ствари. Поред осталога прочитани су и неколико реферата по стручним питањима у циљу што бољег и успешнијег вршења службе.

Како је прошла бечна полиција приликом најновијих нереда.2 — Приликом скорашње раденичке побуне у Бечу, када је бечка полиција поред војске морала и сама употребити оружје, повређен је велики број полицајаца од раздражене масе.

По објављеним званичним подацима рањено је том приликом 478 полицајаца, од којих је 170 њих тешко.

Национални комитет за напуштене малолетнике у Француској. — Пре кратког вре-