Policija

— 694 —

„Смисао одредбе чл. 327. Финансијског Закона за 1927/28. "од. је у томе, да се, почев од дана њеног ступања на снагу, "пензионисање државних службеника не може вршити без "неодложне државне потребе, и образложене одлуке Министарског Савета, те је, према томе, код сваког случаја пензи"онисања, које се иначе не врше по сили закона, потребна одлука Министарског Савета.

Што се тиче ст. Ш. одредбе чл. 328. финансијског закона за 1927/28. год., она се има применити на сва постављења пензионера ма у која звања или ма на који рад у државној служби, без обзира да ли се ова имају вршити на терет државног буџета или на терет појединих фондова са којима рукују поједини ресори. Ово са разлога, што законодавац у овом смислу у овој одредби није направио никакву разлику, па нема законске могућности ову разлику чинити и приликом њене примене. Мора се узети да је тенденција законодавчева, прописујући ову одребу била у томе да, сем изузетака у њој изрично предвиђених, онемогући пријем односно останак ма у коме звању односно на раду у државној служби свих пензионера грађанског и војног реда, без обзира да лисуовиу овој или би у истој били, на терет државног буџета или појединих фондова са којима рукује држава. Према томе, Господин Министар Социјалне Политике не би могао вршити постављења ових пензионера, сем онде где му је то овим прописом изрично дозвољено, ни на терет фондова, које помиње у свом предњем писму Главној Контроли, па следствено ни да им одређује награде на терет тих фондова.

Тако исто и одредба чл. 384. истог закона, по којој висину дневнаца и награда од седница, које држе одбори, савети, комисије и у опште тела која колективно решавају или дају своја мишљења по разним предметима, утврђује Министарски Савет, има карактер генералног наређења, које се односи на одређивање висине ових дневница, хонорара, награда у опште, па се, према томе, висина ових мора фиксирати одлуком Министарског Савета и у случајевима када је у питању плаћање дневница, хонорара и награда из фондова са којима рукује држава.“

Саглашавајући се са предњим мишљењем Господина Министра Финансија изложеним у акту КРБр. 66232. од 15.М1.