Policija

-– ПОти

„„са извесним примедбама“, које се за нужно нађу и које су «обавезне за предузетника.

ИП. У погледу самог одлучивања — решавања поднесеног "тражења, постоје два начина:

1, Давање дозволе остављено је слободној оцени — нахођењу власти која одлучује. То је тако звано дискреционарно право власти (ропуап Фастенопајте). Такви су случајеви на пр. по молбама ван области радња, на пр. код тражења дозволе ношења оружја — по чл. 11. правилника 32 извршење закона о држању и ношењу оружја.

У области радња, на пр. код дозвола за посредничку "радњу за набавку слугу и службе, по чл. 2 правила о по"средницима од 2141-1885. г. са допуном од 14У-1887 ПА40З7; Питање слободне оцене схваћено је, готово, наопако од стране нижих управно-полицијских власти. Изједначено је са самовољом. Не треба нарочито наглашавати, да је то тешка погвреда закона.

Интерес је службе и струке, да се, узгред и укратко, дотакнемо и тога питања, јер то захтева и сама целина расправе.

У чему се састоји рад власти по слободном нахођењуг!“)

Стварајући правну државу, законодавац је тачно уредио травне односе између државе и њених поданика. Законом је прописано, шта све и под којим претпоставкама може управна власт захтевати од својих поданика и обратно, у којим случајевима поданици могу истицати своје правне захтеве према управној власти. У овом случају говори се о везаности у раду управне власти.

У неким случајевима законодавац је овластио управну власт да може, са извесних разлога, одступити од строгих и тачно одређених законских норми и урадити оно и онако, жако нађе за најцелисходније. За ове случајеве управној власти дата је дискреционарна моћ — ољлучивања по свом нахођењу, или како то наш закон назива „рад по слободној оцени“.!>) На кратко речено: дискреционарна моћ претпоставља веће или мање право самоодлучивања.та)

19) Види: проф. Рјејпет, проф. Сл, Јовановић: ,О лржави“ итд.

Ј5) Др. Ђ. Тасић назива то: „слободно мерење“, у нав. делу.

а) Слободна оцена је код правосуђа увек само изузетак, напротив код управе иманентни принцими. — 5Збег-Зото: даз Кеје Еппеззеп;

у 2:

|