Policija

— 728 —

У погледу рада власти ваља имати на уму:

а, одакле почиње граница слободне оцене и где престаје т.ј. да ли је власт и у којој мери овлашћена да ради по. слободном нахођењу, — то јеправно шштање а никако питање нахођења. То су спољне границе тога рада. Прекорачење те: границе представља противуправност.

У једној прилици В. Жупан у Х., наслањајући се на слободно оцењивање, издао је једноме месно механско право и одобрио, да исти може упражњавати кафанску радњу у згради. која је преправком од дућана направљена кафаном, ма да за такву одлуку нису били испуњени сви законски захтеви.

Правилник о гостионицама и кафанама прописао је тачно:

аз, у чл. 12 какве услове мора испуњавати место за које“ се тражи месно право;

6; у чл. 17, 18, 19 и 20 какве услове морају испуњавати зграде, које се желе употребити ка коју од радња из чл. | у вези чл. 8.

Закон је, дакле, прецизирао потребне услове за све то. Слободним нахођењем Вел. Жупан не може ове услове ни за: _ длаку изменити и згради која не испуњава прописане услове, допустити рад и издати месно право. При решавању тога пи-. тања нема места примени слободне оцене.

У овој материји слободно нахођење почиње и свршава: се са оценом оног елемента који спада у јавне интересе, као: домену коју је полиција дужна штитити, а то је: далиу дотичном месту у опште, према свима приликама, има потребе за такву радњу — чл. 24 тач 1 и 2 правилника УБр. 23989.

Па и у кругу слободне оцене „о потреби“ такве радње није власт неограничена. МИ ту може бити злоупотребе. Она: се, по мишљењу управног суда у Пруској, огледа у томе факту, ако власт самовољно и у стварној супротности са. фактичким односима, ускрати дозволу радње за то, што нема потребе.

6, слободна оцена није самовоља. Порме закона, како вели проф. Р!епег, и за слободну оцену непремостиве су. Слободној оцени постављене су и унушарње границе; забрањено јој је у оквиру слободиог нахођења управљати самовољно. При слободној оцени, у сваком поједином случају сме: се допустити утицај само моментима, које закони у сваком