Policija

726 —

радње, у колико не би законом били прописани изузетци или допуштена ограничења, онда се то право односи и на дозволе у оној другој области (ван слободне оцене). На ар. грађанин хоће да подиже фабрику конзерви. Кад се законом прописаним путем у чл. 31— 87 закона о радњама утврди, = да предузеће неће бити од штете и опасности за сопственике, ни за суседе, ни за радничка предузећа, а најмање за публику, дакле, да је испунио све законске претпоставке за добијање дозволе, а поред тога, не би му стајале на путу никакве законске сметње а нарочито не противи се јавним интересима ни у ком погледу, — таквом грађанину, под тим условима, свакако мора се признати субјективно право на задобијање дозволе подизања фабрике.

Па и наша, иначе сувише оскудна пракса управних су дова као да нагиње овом гледишту. То се бар да закључити из одлука Државног Савета од 11-М1-1920 г. Бр. 262 о дозволи на бабичку праксу и 10-УП-1924 г. Бр. 5298 о дозволи праксе зубног лекара. — (Љ. Радовановић: Збирка одлука Државног Савета стр. 513).

4.

1. Одлука власти по траженој дозволи може гласити.

а. Ако предузето испитивање испадне повољно, дакле, да не постоји никаква сумња о томе, да ће предузимање на. мераване делатности у области радње или какве личне де латности ван ове, повредити ма који од јавних интереса које полиција штити, а нарочито, да су испуњење законске претпоставке за давањд дозволе. — власт је овлашћена издати дозволу :

6, Покаже ли испитивање неповољан резултат, нарочито ако намеравано предузеће не задовољава претпоставке за давање. дозволе, то је власт овлашћена одбити молиоца од тражења;

в, Најзад могућ је и такав случај: власт изда дозволу али са додавањем извесних споредних опредељења, или, боље рећи, особених услова, који се код нас, у неким случајевима називају чак и „примедбама“. Тако на пр.: по чл. 2. правилника о постављању и прегледу парних котлова, допуштење за постављање инсталације парних котлова може се издати и