Policija

— 729 —

«случају исте врсте узимају у обзир. Злоупотреба слободне оцене правно се равна прекорачењу. |

У случајевима, у којима је давање дозволе остављено «слободној оцени надлежне власти, не могу оне поступати самовољно, већ по мери јавних интереса — вели проф. Мауег „Апзстих у нав. напису.

Коста Ј. Јанковић, _ начелник Мин. Ун. Дела.

(Наставиће се)

ЗАГРЕБАЧКА ПОЛИЦИЈА.

Приликом свога задњег пута по нашој Краљевини у циљу личног информисања о криминалним институцијама и | напредку ових посетио сам и Редарствено Равнатељство у „Загребу и јако сам се изненадио високом степену модерни"зације, који су наше колеге из Загреба својим неуморним радом достигли. Загребачко полицијско уређење је на сасвим модерној бази у сваком погледу а нарочито се јако развило у последње време у полицијској техници, која се онамо примењује у пракси са одличним резултатима. Загреб може у криминалној бранши наше струке послужити као јединствени пример за остале обласне полиције.

Ја сам нарочито обратио пажњу на криминални део загребачког Редарственог Равнатељства и о њему желим, као врло добром и згодном примеру за следовање, проговорити жоју реч.

Потребно је ипак, да би се разумела садашња организација, прелистати и неколико задњих листића историје загребачке полиције. Дакле, до године 1909. загребачку полицију држала је у својим рукама градска општина. Но, на дан 15. јануара 1909. аутономна земаљска управа предузела [е по-лицију од градске општине а општина је и даље морала да је субвенционира са извесним процентом.

Тако је било стање све до иза светског рата када су (нагли пораст криминалитетп и велики размах политичких „страсти и после преврата брзо ширење политичких и соци-