Policija

— 731

хуманих друштава, до поврата. Ето, један врло згодан начин превенције, којим се криминалитет знатном мером смањује.

Репресивна акција изводи се на један сасвим модеран начин, који је сличан оном западних полиција.

Даитилоскопија, монодактилоскопија, судска фотографија, криминални музеј, и др., специјалитети новијег доба, у примени су код наших колега у Загребу. — Криминална евиденција је савршена: ту скоро завршено је са организовањем. фотографских албума по. специјалитету; само сада остаје да се ови разни системи развијају — увек само напред по примеру полиција велниих светских центара; то је девиза нашег колеге Др. Враговића. При овом одсеку уређује се и потерни лист „Редарствени Дневник“, који се раздаје свима полицијским и жандармеријским властима ради евидирања опасних лица. Из овог Дневника као и осталих обласних и централног „Полицијског Гласника“ састављен је „картонски регистар“, који даје такође. врло добре резултате.

Дактилоскопија је уређена по систему „Рошера“ и даје. свакога дана одличне резултате

Ја сам мишљења да би наше загребачке колеге требале: у циљу унификације, која предстоји, реорганизовати дактилокопски систем на бази „Вучетизма“, који је систем и много лакши и практичнији а затим потребна је и сагласност са. централним, који је спроведен по Вучетићу.

Загребачка полиција приметила је у току свога рада да им дактилоскопски систем није потпун — вешто је фалило а то је монодактилоскопија. Заиста, врло је ретко да се пронађу на терену сви отисци злочинца. Већином се налазе два до три отиска, а врло често само један. Отуда је дошла идеја у западној полицији да се створи монодактилоскопски систем кли једнопрстни у коме се класирају прстни цртежи сумњивих индивидуа помоћу типа цртежа, без да се гледа. на ознаку прста.

Олориц и Стокис предложили су врло добре методе монодактилоскопске класификације.

Монодактилоскопски систем представља једно знатно усавршавање за идентификацију отисака нађених на лицу места. Извесно је да је далеко да се уклоне све тешкоће, јер нађени отисци су увек готово делимични, и може баш