Policija

Ми

јалних покрета, о којима је Редарствено Повереништво у интересу реда и мира дужно да води рачуна, изазвали потребу да се, и пре унификације службе јавне безбедности оно реорганизује. Ето, тако је, на изискивање потреба, дошло до претварања Редарственог Повереништва у Кр. Редарствено Равнатељство, које је добило и већу територијалну надлежност по питањима заштите државе и тешкога криминала. Овај. шири свој делокруг врши Редарствеио Равнатељство посредно преко месних полицијских власти, но у свима важнијим случајевима предузима само истрагу преко својих органа

На челу Кр. Редарственог Равнатељства стоји Кр. Редарствени Равнатељ, сада Господин Др, Јосиф Враговић, веома енергичан, млад човек, пун иницијативе, коме је много стало да му служба прогресује попут осталих страних полиција са којима он одржава у томе смислу чврст контакт.

Редарствено Равнатељство подељено је у одсеке а сам се град дели на четири полицијска кварта.

Један од ових одсека, главни у администрацији, јесте„Президијални Уред“, којим управља непосредно Равнатељ.. Остали административни послови су расподељени по одсецима: одсек за криминално редарство, здравствени одсек, за-поведништво редарствене страже, надстојник и збор кр. редарствених детектива, централни пријавни уред, затвори, помоћни уреди, еиономат, котарске испоставе итд.

Цела служба је заснована на картотеци и досије-има,. сасвим на модерној основи, која се показала веома практична и данас је овакав принцип прихваћен у свима земљама. У мојим очима, ваљда што се бавим криминалним стварима и; што је питање криминалне полиције код нас на дневном реду, истакао се „Одсек за криминално редарство“. Стварно, овај: одсек са малим средствима одлично је организован и може да послужи као модел осталим обласним полицијама. На челу. одсека стоји виши пероводни чиновник, који је изабран увек. међу најистакнутијим криминалним чиновницима. |

Сам одсек стара се о надзору над отпуштеним кажњеницима и настојава да ове опасне индивидуе по јавну безбедност“ упути у првим корацима, који су најопаснији и врло често» доводе ове, без потребног надзора од стране полиције или.