Policija

— 7883 —

друштава, успеле су да се поврате друштву. У Загребу је укинут систем казернирања, који је био извор трговине са женскињама и других ужасних експлоатисања женских од. стране сопственика ових јавних радња, и заведен је у минималној мери систем индивидуалних дозвола — карата. Но, и за овакве женске настојава се, уз сарадњу разних женских удружења, да се повраћају на прави пут : велики окружавајући успеси су забележени у овој акцији.

У Загребу постоји, поред жандармерије, још и специјална трупа униформисане државне полицијске страже на чијем челу налази се добро познати херој из минулог рата Бошко Павловић, који са великом тактиком одржава дисциплину, која је за сваку похвалу, а превентивну службу подигао је на високи степен,

Ова стража обавља своју службу у главном као и жандармерија, од које се разликује у томе што је њена организација, стручно знање и службена дужност прилагођена специјалним потребама и специфичком карактеру вароши у којој службу обавља.

Сваки кандидат, који се прими у полицијску стражу, дужан је да у року од једне године сврши нарочиту школу и положи стручни испит. У противном отпушта се из службе. Обука се дели: а) школски курс који траје 6 месеци, и

6) апликаторску вежбу, која траје исто 6. м-ца.

У програму наставе у школском курсу поред теоретске обуке, стручних предмета, општих знања из службе и практичниХх обука, обраћа се строга пажња на практичне вежбе. у истражној служби: скицирање односно топографија места, дактилоскопија, антропометрија, судска фотографија, итд.

По свршеном шестомесечном школском курсу кандидати полажу усмени испит пред нарочитом комисијом. — Слаби се кандидати одмах отпуштају, у колико то није учињено већ у току школовања. По положеном курсу кандидати рас- | поређују се и упућују на апликаторску обуку, која се врши у почетку уз једног старијег полицијског стражара и тако постепено улазе у службу. Тек после ове апликаторске обуке дабива се ранг и распоређује се дефинитивно у служби.

Поред овог редовног курса, кроз који пролазе сви кандидати за државну пол. стражу, организују се с времена на