Policija

1394

време, по указаној потреби, и специјални курсеви за оне стражаре који се распоређују у коњичко или саобраћајно оделење или за апсанџије.

Редовни школски курс за кандидате државне полициске страже посећују и кандидати за полицијске агепте.

У току других шест месеца за које се време стражари налазе на апликаторској обуци, агенти поред практичног увођења у њихове дужности свишавају још и засебан курс, у коме су главни предмети: основни појмови из свију грана криминалистике и детаљно упутство за истражну службу.

Тај курс морају да свршше чак и они кандидати, који евентуално доцније прелазе из полицијске страже у службу полицијских аџената.

Овакве практичне и јако. потребне за данашње доба по: лицијске школе за ниже полицијске органе: полицијске стражаре и ггенте, постоје сем у Загребу још и у Љубљани, Сарајеву и Сплиту при ондашњим полицијским дирекцијама.

У осталим областима нема ових практичних школа за. стражаре и агенте а нарочито, недостаје нам централна полицијска школа са два курса: нижим и вишим, која би имала нарочито да припреми чиновнички кадар за криминслну полицију. | |

Стварно, данас када је полиција знатним повећањем криминалитета приморана да све више усваја научне методе у прогањању злочинаца, осетила се потреба да се норме полицијске технике генерализују, и с тога по свима западним центрима, тамо где полиција следује развитак науке, појављују се у почетку овога века полицијске школе.

Кроз ове школе, где се обрађује програм научних практика, које се дају на један начин прецизан применити у борби са злочинцима, пролазе сви они, који се желе посветити „Безбедности“. Овај систем школа одличан је и само овим путем може се формирати један голицијски кадар, који ће бити у стању оставити се емпиризма и служити се при истрагама са великим успехом само са опробаним системима и практикама које се ослањају на науку.

Затим, школа треба да служи за један научни полицијски центар у коме се прати у стопу развитак науке и на-