Policija

ДЕ

терани по одлуци изванредне политичке комисије (чека) или по решењу суда, чак и за случај зко им је раније било одобрено да могу се бавити и настачити у Русији“. Ми ово нарочито доносимо јер комунистички прваци се у целом свету — ван Совјетске Русије — боре за бошпуно право азила, по коме се странци не могу протерати док претходно не буду били осуђени за какво веће кривично дело.

Право на протеривзње је признато и многим међународним уговорима. И у међународним конвенцијама које смо ми закључили са већином од држава, са којима смо у уговорним односима, то је предвиђено. Нарочито је јасан уговор о консуларној конвенцији, који је Србија закључила са Швајцарском још 24. фебруара 1888. г., и чије су одредбе у овој материји тип свиме доцнијим уговорима ове врсте, које је била закључила наша држава.

Међународно јавно право протеривање не узима као казну већ као меру безбедности (превентивне полиције) противу странца који би могао нанети (а не који је већ нанео) уштрба животним интересима политичког јединства државног.

Зато у већини држава протеривање је чисто администра. тивна мера, против које нема места жалби суду. |

Занимљив је Енглески систем. Из Енглеске се не може нико протерати. Једино се посебним законом може наредити нечије протеривање. Било је више случајева да су оба енглеска законодавна дома и краљ доносили закон да се појединац странац изгна из Уједињеног Британског Краљевства.

Међународно јавно право узима да се сваки странац може протерати и то без обзира на то да ли је он ту само у пролазу или већ и настањен, Само за тај други случај треба му дати времена за ликвидацију започетих послова и продају или обезбеђење своје имовине. Француски Касациони Суд је стао на гледиште да се по принципима међународног јавног права може протерати и онај странац, који је већ стално настањен у Француској и ту отворко радњу и прибавио непокретности, те тиме јасно манифестовао да има чврсту намеру да ту за увек остане,

Велики научник ранцуски Прадије-Фодере сматра да чак и дипломатски представници могу да буду протерани