Policija

— 746 —

Уставно Право. Наш југословенски Видовдански Устав је заузео јасну позицију у овоме питању. Ст. 1. чл. 10. Видовданског Устава је изречан: „ниједан грађанин не може бити изгнан из државе...“. А странац. Ту је аргуменат 4 соттапо. Њему се та уставна гарантија не даје.

Али и странац има неке гарантије у Уставу. Код нас,. бар за сада, протеривање је казна. А чл. 8. Устава ту је изречан: „казна се може установити само законом и применити: једино на дела, за које је закон унапред рекао, да ће се том казном казнити“, Значи да се странац не може протерати изузев случајева, кад је то у закону специјално речено.

Овај закључак из Устава ми не сматрамо за тачан. Странац се збиља не може казнити протеривањем сем за случај: кад је то предвиђено у закону. Али противу странаца може: се употребити т. 3. позивање да напусти територију. То је једна мера безбедности, која има свој основ у међународном праву а која се с друге стране не може узети ни као казна, . па ни као повреда чл. 8. Устава, који је код нас прогласио: „пиПа роепа зте 1ере“.

Ш. — Ако пређемо на србско казнено законодавство ни; ту нећемо моћи бити опширни.

Протеривање из земље се по 56 37. и 320. срп. каз. зак. може вршити само као споредна казна, и то само противу странаца. Оно може бити повремено и за свагда. Али по 5 38. протеривање као споредна казна за злочине и преступе може се досуђивати само уз другу — главну казну и „то само; у случајевима, где закон изреком то каже.

__ Такви су случајеви врло ретки и међу њима могу се навести: крадљивци у поврату (5 228. а.), јатаци у поврату' (6 250. 2.) коцкари у виду заната (5 285.). Осим тога и одредбе Закона о Заштити Јавне Безбедности.

Осим тога има и једна генерална одредба из 5 37. каз.. зак. по коме „странце место полицијског надзора полицијска. власт може протерати“. Али и полицијски надзор није увек и за сваки злочин или преступ обвезан. Он се мора досуђивати увек због крађе, разбојништва, хајдуковања, прикривања, јатаковања и паљевине. За остале случајеве остаје по 5 38. а да се полициски надзор, према томе овлашћење за полицијску власт, да протера странца, не може досуђивати изузев за слу-: