Policija

— 747 —

чајеве, где то закон изреком кгже. А и ти случајеви не само да нису чести него њих и нема у законику.

Остаје део о истубима. Ту важи такође правило да се странци могу и за навек из наше земље протерати, али опет само за случајеве, где закон то изрично каже.

Међу овим иступима истичу се као широко овлашћење за полицијске власти 65 342. и 343. срп. каз. зак.

5 342. срп. каз. зак. је више специјалан. Он предвиђа јасно иступ који казни. Ту протеривање долази као споредна казна. Иступи овде предвиђени су: скитање без исправа; скитање квалификовано банчењем, беспослицом, изгредима, спијањем, псовком, свађом, тучом, крађом и уопште опаснима за мир и поредак; повреда прописа о протеривању. Ова група иступа мора се увек свести на скшање т. ј. неуредан живот са несталним местом становања. Само банчење, беспосличење, изгреди, опијање и т. д. не могу се узети као довољни. Они служе само као отежица скитњи, а она је та која чини први и основни елеменат дела.

5 343. к. 3. је шири али и његов текст, који предвиђа протеривање као главну казну, боље рећи као меру безбедности, ограничава се на беспосличаре, који не могу доказати одакле се издржавају. То је мера да, како каже велики интернационалиста француски г. Вајс, једна земља не постане „ранде-ву свих беспосличара и просјака са кугле земаљске“.

5 365. к. 3. наређује протеривање странкиња блудница, подвођача и лица која свесно другог заразе венеричком 60лешћу,. Али протеривање као споредна казна овде се може употребити само ако кривац, већ два пута кажњен, буде и трећи пут учинио исти иступ. — Овај параграф предвиђа споредну казну протеривања и за жену и човека који би били једном кажњени за невенчани живот па се опет после саставе.

Осим тога и код иступа важи Дравило да место полицијског надзора странци се из наше земље могу Протераши. (5 320, 6.) али то код иступа има значаја само за исшупне крађе. Али овде се полицијски надзор, па дакле и протеривање за странце (5 391. 8.) може применити као мера безбедности а не као казна за случај ако би се на кога у селу или у општини сумњало да чини крађе или разбојништва или паљевине, које се у општини догађају, или да злочинцима —