Policija

_ Ма ==

боље заштитити, и пресећи свако могуће приговарање да се у овај тако важној ствари код нас не поступа тачно по зе: маљским законима, да се ради брзо и непромишљено и да. је један неискусни млађи полицијски чиновник свемогућ у доношењу оваквог решења, које често може у брзини да погоди некривога и да од таквог странца збиља створи затрованог непријатеља наше младе југословенске државе. Милан Барто.

"СВЕДОЦИ У ИСТРАЖНОМ ПОСТУПКУ.

Жандармерија као сигурносни орган редовито прва сазнаје за догодивша се протузаконита дела, а потом онда предузима одмах и нужне извиде, да се утврди прави "кривац.

Као једно од најглавнијих средстава, да се утврди не чија кривица, или некривица, јесу изјаве поузданих сведока. Главна је стога задаћа жандарма у истражној служби, да пронађе и утврди сигурне и веродостојне сведоке, који ће и пред судом својим искизима моћи да утврде нечију кривњу или некривњу.

Сведоком се сматра сваки онај, који о становитом кажњивом делу нешто знаде, па се добровољно пријави или жандарм дозна, да би нешто знати и исказати могао без 06зира на кривицу или некравицу осумњиченога.

Жандарм треба да свакога сведока пре испитивања опомене на исказивање праве истине и да га упозори, да ће пред судом морати и заклетву на свој исказ да положи,а ако хотимично буде неистину говорио, да ће бити кажњен 'евом строгошћу закона.

Сведоци су двојни: оптужбе и одбране.

Сведоци оптужбе јесу они, који исказују против осумњиченому или окривљеному, те својим исказима утврђују кривицу.

Сведоци одбране говоре у прилог осумњиченом или ·_окривљеном и настоје га својим исказима ослободити сваке кривице.

Жандарм мора да безусловно обе врсте сведока испита