Policija

| — 883 —

Не сме се посматрати држава и човека свак за себе; оба стоје у међусобној вези. Према модерној теорији Келсена и др. је држава правни поредак и појединац нема слободе ван овог правног поредка. У предметном питању захтева се,. да да држава за готов акт одштету и то безуветно, ако се лице, које је било у затвору, не буде осуђено, С том биће начело личне слободе ојачано. Баш држава, која је персонификација правног поретка, да би ово ојачење опустила, затајила би овде правно начело и настала би на тај начин већа штета него корист, а на другој страни била би можда заштићена и лица, која су више мање сумњива. · Предлаже, да се допусти решавање питања о оправданости притвора и истраж · ног затвора тако како у енглеском праву, малој пороти, а у осталом слаже се са предлозима г, др. Огорелице.

Гост, проф. др. Шиловић не би био за просто проширење у Словеначкој и Далмацији постојећег закона, а нема. ништа против тога, да се унесу мисли водиље судржане у овом закону у револуцију. Одговарајући на извајама, госп. проф. др. Франка истиче, да не дели његово мишљење у виду одговорности за одштету без обзира на виност дотичног др жавног органа. Читаво питање је цивилно-одштетног, а не криминалног значаја. Само судија може установити, је ли су подани разлози за истражни затвор; за то решење порота: није подесни институт. Са теоријског стајалишта држи, да: треба да држава плаћа и иматеријалну штету, а из практичних погледа (обзир на државни фискус) је за плаћање само материјалне штете. | -

Закључено је било сагласно, да ужи одбор створен од гг. Шиловића, Огорелице, Франка и Доленца начини резолуцију, коју предложи пленуму професор др. Шиловић.

У. Идућег дана, 1. септембра 1926. реферисао је на пленарној седници конгреса о раду у секцији г. проф. Шиловић и прочитао резолуцију, која гласи:

„Пројекат закона о судском кривичном поступку, тлава“ двадесетпета о накнади штете неоправдано осуђеним лицима,. треба допуншти наређењем: |

ђ да се накнада имовинске штете признаје и за неоправдани пришвор и истражни зашвор;

2) прштвор и истражни зашвор неоправдан је, ако је