Policija

ба.

240. зак. о чиновницима и. осталим државним службеницима грађ. реда, да кћери оних чиновника, који су пензионисан“ по старом закозику и који су уживали пензију по старом закону, имају право на пензију изузетно од трећег става чл. 154. зак. о чиновницима и осталим држ. службеницима грађ. реда. Бр. 72844.

О ПРИМЕНИ ЧЛ. 106. ЗАК. О ЧИНОВНИЦИМА.

Главна Контрола извештава ту Контролу да је на својој општој седници од 13. јуна тек. год. узела у оцену питање Министарства Просвете Бр. 70635. од 17. јуна 1926, год. односно указа о унапређењу просветних службеника у вишу групу, па је нашла: да се указима и решењима Министровим не може мењати чл. 106. Закона о чиновницима, који гласи: РА .... принадлежности приликом унапређења, ако је унапређење добијено у првој половини месеца, теку од првог дана истог месеца, иначе од првог дана наредног месеца“.

(Ово у толико пре, што Уредба о разврставању не даје права наставницима и учитељима на аутоматско унапређење по групама, већ само одређује минималан број година за извесну групу: „20 и више година“, „15—14. и више година“ и т. д. тако, да наставник-учитељ са навршеном 20. односно 15—14. годином не мора бити унапређен у вишу групу.

Има се права томе применити чл. 106. Закон о чиновницима, који је изрично одредио од када теку права на принадлежности по унапређењу и сваки други поступак противан овоме незаконит је.

Овом одлуком повивају се све раније одлуке Главне Контроле Бр, 31745. од 27. септембра 1924. год. и Бр. 23007. од. 12. јануара ове године, које јој противурече,

Препоручује се тој Контроли, да не дају своју визу за издатак плате односним службеницима унапређеним противно: напред поменутој одлуци Главне Контроле. Бр. 50039.

Уредништво и администрација листа КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА БР. 69.

Уредник за „Полицију“ Васа Лазаревић, начелник Мин. Ун. Дела у пензије