Policija

;— 901 —

одбране. Са разлога правичности принцип законитости се вређе у толико у колико кавнени закони могу имати повратну снагу у корист оптуждних лица. Зато данас вреди као опште правило да се сва непресуђена дела суде по новоме закону ако су њихове одредбе блаже од прописа пређашњега закона. Али то не треба сматрати као неку врсту привилегије или наклоности коју законодавац чини оптуженим лицима, већ као једну дуж“ ност за законодавца коју му намеће сам принцип правичности, јер би то била очита неправда када би се примењивале одредбе једнога закона у тренутку када је с највишега места и на најсвечанији начин признато (путем новога закона) да су те одредбе или скроз непотребне и некорисне (ако су сасвим укинуте) или одвише строге и као такве за потребе савршенога живота неподесне (ако су измењене и ублажене) ")

Иначе у свима другим случајевима принцип законитости се сматра тако неповредан да би се с правом могао назвати попут класичких правника: [ех застозата диае грзоз ад три“)

У. Принцип персоналишета казне.

Идеја да учинилац треба сам да одговара за последице: свога дела стара је колико и само људско друштво. Али у ранија времена тај принцип није био доследно изведен, јер је у извесним случајима казна постизала не само правога кривца, него и целу његову породицу, па чак даљне сроднике. Ти случаји познати су под именом колективне одговорности, под којом се разуме одговорност свију за једнога, и једнога за све. Уосталом у та времена другачије није могло ни бити, јер је сам склоп тадашњега друштва условљавао колективну одговорност. Поједине заједнице заснивале су се не по основи какве политичке власти или државне идеје, него по основи заједничке крви, сродничких (родбинских) мисли и осећања, па због тога свој свога није пуштао да пред другим одговара чак ни онда када је његова кривица била очигледна и несумњива. Зато је по себи јасно да под таквим приликама и околностима није било могуће задовољити повређене осећаје

1у Уп. Сћапуеан еб Нене, Тнеопе ди соде репа!, 1872, п. 28. » Шпански криминалиста Ребго Погадо налази да је принцип законитости данас излишан, јер ауторитет науке спречава све злоупотребе.