Policija

а

ж# недостаци уопште свију људских установа с којима треба рачунати и које се не даду отклонити, па је то случај и «2 установом персоналитета казне.

Ур Принцип законског обима казне.

Као логичка последица индивидуализирања у савременом траву влада систем релативности угрожења казном, Т. ј, си"стем обима казне. По томе систему закон одређује за свако кривично дело највишу и најнижу меру казне. Највиша мера или максимум има за задатак да штити индивидуална права „оштуженога од самовоље, заблуда, грешака и сваковрсних „других недостатака судских органа. Судија има право да суди и да осуди учиниоца кривичнога дела, али само у границама закона. Зато он не може осудити оптуженога ни на већу ни ва другачију казну од оне која је ваконом предвиђена за до"тично дело. Најнижа мера или минимум казне има за задатак ла штити интересе јавне безбедности. Закон овлашћује судију да у одмеравању казне може ову спустити по мери до самога минимума предвиђенога за дотично дело, али испод тога мивимума судија не може силавити, јер је законодавац унапред предвидео најмању меру која се мора предузети учиниоца љела с обзиром на заштиту која је друштву потребна. Случаји, пак, у којима је законодавац овластио судију да у одтеравању кавне може сићи и испод предвиђенога минимума, односно да може ову попети и преко одређенога максимума предвиђенога за дотично кривично дело, нису остављени самовољи судије, као што се то на првом погледу чини, јер су и у тим случајима индивидуална права оптуженога ујемчена максимумом, а интереси јавне безбедности минимумом врсте жазне која се мера не сме ни у ком случају прекорачити, па макакве биле оконости под којима је дело извршено. Исто "тако интереси оптуженога и интереси јавне безбедности ујем'чеви су и онда, када судија није везан не само за меру него ни за врсту казне којом је дотично дело угрожено, већ када

"ве трпи треће лице као поклонодавац, него осуђен као поклонопримац, јер "бе његова имовина смањује. Али по себи се разуме, да ово трпљење није истоветно са оним када се новчана казна наплаћује из имовине осуђеног коју „је он својим трудом стекао.