Policija

— 955 —

М Суду обштине маскарске (срез шемнићски) :

По чл. 53. инвалидског закона инвалиднина траје:

а) за оца — до смрти, а за удовце и мајке — до преудаје или до смрти;

6) за браћу и сестре — до навршених 16. година;

в) за сирочад без оца и мајке, ако нису на други начин збринута и оспособљена за рад и живот до навршених 16 година, а ако су неспособна за рад, све докле ова неспособност траје, што се има утврдити лекарско-комисијским прегледом. За сирочад, која се школује, инвзлиднина траје до свршетка школе, а најдаље до навршене 23. године; и

г) за женско сироче или сестру до удаје, а за лица без храниоца (чл. 48 и 49 зак.) док не добију другог храниоца.

Св. Бр. 1259.

М „Кандармеријској станици — Срезовце:

1. Чланом 9. правила о полагању официрских испита у жандармерији предвиђено је, да кандидат за полагање овог испита може бити сваки жандармеријски наредник П класе, који је навршио једну годину непрекидне службе у наредничком чину, а по двогодишњој оцени и избору заслужује да му се одобри полагање испита за чин ппоручника.

Овим чланом није предвиђено да се жандармеријским наредницима | класе, који су старији од 30 год., не. би могло одобрити полагање испита за чин жанд. ппоручвика, али би било сметње за њихово унапређење у овај чин, јер је чл. 35 зак. 0 жандармерији одређено да се жандармеријски официри унапређују по одредбама закона о устројству војске и морнарице, а по чл. 80 овог закона у чин п.поручника не могу се произвести лица старија од 30 година Новим пројектом о изменама и допунама у закону о жандармерији предвиђа се да се у чин плоручника могу унапређивати и наредници стари до, 35 год.

2. Законом није нарочито предвиђено да свршених 4 разреда гимназије или њој равне школе дају преимућство при полагању официрског испита.

3. Кад жандармеријски наредник изиђе из жандармерије