Policija

—- 360

ХШ Суду општине града Плеваља:

1. Поступак за извршење судских одлука по грађанским предметима прописан је у глави ХУШ грађан. суд. пост. Из 95 466 овог закона јасно излази, да је власт дужна вршити попис дужникове имовине у свима случајевима кад он на њену опомену не плати свој дуг. Ако се дужник налази у месту седишта државне полицијске власти, за вршење пописа надлежна је сама ова власт по изричном определењу става другог , овог законског прописа,

2. По чл. 97. тач. 4. зак. 0 општинама, општински судови дужни су, у договору са одбором, издавати уверења о сродству, владању и т. д. се за све становнике, т.ј. за сва лица која станују у општини, а не само за чланове општине,

Св. Бр. 7979.

ХМ Суду обдштине дебрешке:

Право учитеља на бесплатан стан и огрев од школске општине утврђено је законом — чл. 15 и 16 зак. о народним школама — и као такво следује им и у оним случајевима кад имају своју кућу, пошто закон у овом погледу не чини никаква ограничења.

Чланом 16 овог закона прописано је:

„У местима где у школској згради или школском дворишту или на даљини до 500 метара од школе, нема станова за наставнике (наставнице), општине им дају накнаде у новцу за стан и огрев уједно... Стан мора имати најмање две собе с кујном и потребним стајама“.

Ако је тачно да је учитељ заузео један део учионица за стан, и да услед тога извесан број лица није примљен у школу, онда о томе треба известити школског надзорника жоји ће даље по дужности учинити шта треба.

2. Услов по коме су државну помоћ могле примати општинске деловође само у сиромашним сеоским опшинама вије унет у чл. 172 финанс. закона за 1927—28 год., те с тога ову помоћ могу сада примати и деловође у имућнијим сеоским општинама, ако за то има буџетске могућности. Буџетом предвиђена помоћ распоређује се на области по предлозима вел.