Policija

— 963 —

пресуде, треба цео предмет доставити надлежним путем г. Мин. Правде, с молбом, да суд упути на вршење једне законске дужности.

ХК Суду општине трубаревачке:

Пошто дотично лице служи у жандармерији 15 год., те је тиме стекао право на пензију по закону о жандарм. пензионом фонду, те му суд може издати уверење да није земљорадник. Св. Бр. 1340.

ХХ Среском поглавару — Зајечар:

Организација и надлежност Судова Добрих Јуди про: писане су законом о радњама и уредбом о Суду Добрих Људи од 18 априла 1912 год.

По чл. 80 зак, о радњама ови судови надлежни су искључиво за расправу спорова између послодаваца и радника који потичу из односа Предвиђених законом о радњама, а по чл. 8! овог зак. (измењеног уредбом од 24 јуна 1921 г.), они су апсолутно надлежни за спорове између послодавца и радника у вредности до 1000 динара, а преко ове суме само онда ако се обе парничне стране на ово сагласе. У свима случајевима њихове су пресуде извршне у року од три дана. За њихово извршење надлежне су општинске власти; полицијске власти дужне су да их у овом помажу, нарочито у случајевима. где би се ко противио извршењу, — чл. 87, 89 и 91 Уредбе о Суду Добрих Људи.

Из изложеног јасно излази да су Судови Добрих Људи апсолушно ненадлежни за расправу обичних привашно-правних спорова, који не потичу из односа између послодавца и радника по закону о радњама, а још мање су надлежни расправу брачних спорова, који искључиво спадају у надлежности духовних судова. Према овоме и њихове пресуде, донете по стварима за које нису по закону надлежни, немају законске важности, пошто су донете од ненадлежне власти, и као такве не могу се извршивати.

Места у којима постоје ови судови побројана су у ра-