Policija

ЗОРЕ

био кажњаван тра пута, за било који злочин, четврти пуг мора бити осуђен на доживотну робију. Ово је први пут да је нови Казнени Закон ове државе примењен при пресуди ради кр шења прохибиционог закона.

Нов апарат за испитивање кугле ватреног оружја. — При истрази по делу убиства једног благајника кога су убили Сако и Ванцети, који су недавно били погубљени у Америци, Американци су конструисали један нарочити апарат, помоћу кога се је неминовно могло утврдити да ли метак, који се нађе у убијеноме, заиста произилази из ватреног оружја за које се сумња да је било у дејству учиниоца злочина. На овај је начин, помоћу овога апарата утврђено да је кугла, која је нађена у лешу убијенога, произилази из револвера за кога је Сако био признао да је његов.

Исти овакав апарат начињен је ових дана и у Енглеској, а поводом убиства једног полиц. чиновника, које је извршено под врло сумљивим и тајанственим околностима.

Цео апарат се оснива на прецизном утврђивању правца који !з кугла при излазу из цеви ватреног оружја узела, и утврбђивању аутоматском свију ње-

них промена до самог циља. На овај начин свако зрно добија свој нарочити облик, тако да два хитца, чак испаљена. један за другим, сваки има свој различити облик.

Посао пак око испитиваља овим апаратом захтева велико стрпљење и траје доста дуго. Њиме је у Америци руксвго један чиновник лабораторијума познате велике фабрике оружја Чирчил и Комп. Апарат пак за. хтева сам читаву посебну лабораторију снаблевену свима инструментима балистикеи динамике. Чудна пресуда. — Судија Викершем у Харизбургд, Пенсилвенија, осудио је ових дана једног дечка и његову мајку. да морају редовно, сваке недеље, ићи у цркву и присуствовати Служби Божјој. Мати је била оптужила сина, да јој је крао новац, а после, на суђењу, молила је судију да му опрости и да га не осуђује.

Судија Викершем уважио је мајчину молбу и поштедео малог лопова од затвора у Реформејтари (поправилишту), али је наредио да мали мора ићи у цркву да учи десет Божјих Баговеди у присуству и под, надзором своје мајке.