Policija

—- 990 =

мислио да право на ослобђење потпуно укике ма због когг узрока.

Погрешно тумачење овога законског члана нарочито се односи на његов предпоследњи став, јер је се грешило и појединци су одбијени од тражења ослобођења због тога што у поменутом ставу није, после тумачења рока од 45 дана, следовало и објашњење, да се задоцнелост казни на тај начин што се ослобођење скраћује за двогубо време за ко. лико је молба касније поднешена.

У реченици овога пасуса „под истим условима“ садржи се и тај услов: да се ослобођење и овде скраћује за двоструко онолико време за колико је молба касније поднешена после рока од 45 дана.

Према томе и сва решења, по којима се пореским 06везницима потпуно ускраћује права на ослобођење пореза на вовоподигнуту зграду, неправилна су и на закону неоснована, па како би се избегле у будуће неправилне радње појединих пореских власти, Дирекција их упућује да се придржавају у свему овога објашњења.

Ако је која пореска власт имала до сада који случај ослобођења нових зграда, који је расправљен противно овоме објашњењу, настаће одмах по званичној дужности да предмете наново узме у поступак и реши их у смислу овога 0о6јашњења и о томе извести заинтересована лица.

(0О6ј. од 3. новембра 1927 г. Бр. 126700).

ПОРЕСКИ МАТЕРИЈАЛ И ВОЂЕЊЕ ПОРЕСКИХ РАСПОРЕДА.

У последње време, из требовања пореског материјала, утврђено је да многи општински судови, као и саме Финансијске Управе, упропашћују распореде задужења и одужења пореза (партијалнике) неуредним, аљкавим и незналачким вођењем.

Да би се спречило то упропашћавање распореда пореза (партијалника) Дирекција наређује Управи, да обрати већу пажњу и предузме све мере да се распореди пореза уредно. и правилно воде. За ствари које не разуме нека тражи 06. јашњење од ове Дирекције. Упропашћени распореди пореза