Policija

— 991 —

(партијалници) имају се наплатити од лица која су их упропастили. Ако распореде упропасте сами порески органи, поред. наплате упропашћених распореда, узеће их на одговор и казнити за немарно и аљкаво вршење своје дужности. У случајевима када општински судови упропасте распореде пореза, узимаће се на одговор и они порески органи који су били дужни да врше надзор над радом општинских судова по пореским пословима.

Када Управа наплати упропашћени распоред пореза новац. ће послати Генералној Дирекцији Државног Рачуноводства, а за рачун ове Дирекције. Истовремено ће требовати од ове Дирекције нов распоред пореза. У требовању назначиће када је и под којим бројем послала новац Генералној Дирекцији Државног Рачуноводства Цена једне књиге распореда задужења и одужења пореза од 500 страна је 300 динара а од 300 страна 200 динара.

(06ј. од 14-УП-1927 г. Бр. 83040).

РАСПИСИ МИН. УНУТР. ДЕЛА.

О БЕСПРАВНОМ УПРАЖЊАВАЊУ ЗАНАТСКИХ РАДЊИ (од 21-Х-1927 г. УБр. 42882).

Невероватно велики број беспослених мајстора са територије Краљевине Србије (територијална надлежност Занатске Коморе и Закона о Радњама) намеће озбиљну бригу овом Министарству о мерама које треба предузети ради сузбијања ове нелагодне појаве, од које трпи штете у првом реду занатски ред, а у другом државни фискални интерес и најзад сам потрошачки свет. |

Ово питање у толико пре мора бити предмет проучавања овог Министарства, јер је ово Министарсто једино позвано да се бори противу овог зла и да пружи пуну правну заштиту како занатству тако и приватним занатлијама онемогућавајући појаву бесправног рада, а појављену најефикас- | нијим законим мерама сузбијати.

Занатски ред као један социјално конструктивни ред