Policija

— 993 —

занатлија, који прима поруџбине, дужан да има мајсторско писмо односно протоколисану фирму без обзира када и на коме месту упражњава занатски посао“.

Излажући своје погледе на ово питање, а у жељи да се како појединцу тако и читавом реду пружи пуна заштита законом им загарантованих права, позивам Вас да издате најстрожа наређења подручним Вам органима, скрећући им пажњу на њихову закону дужност, да најенергичније настану на спречавању бесправног рада, а са бесправним занатлијама раденицима најстроже по закону поступају, предочавајући им моју решеност, да ћу са одговорним чиновницима због немарног извршења овог наређења најстроже по закону поступити. Пријем овог наређења изволите потврдити.

О ТОРБАРЕЊУ. (од 7-Х[-1927. г. УБр. 43883).

Министарство Трговине и Индустрије актом Бр. 19333 од 10 Х-1927. год. доставља следеће:

Трговачка Комора Београдска упозорила је подручни Вам ресор о изигравању постојећих прописа о торбарењу на подручју коморском те је молила подручни Вам ресор, да се код Вас заузме у циљу да подређене Вам полицијске власти прибаве потпуно поштовање свим прописима, који за торбарење важе.

Овом приликом част ми је скренути Вам пажњу на чл. 23. закона о радњама, на 9. 387. казненог закона као на решење подручног ми ресора од 7-Х!-1925. год. Бр. 12018-1 које је обнародовано у броју 12-ТУ. Службених Новина од 18. јануара 1926. год. а у коме се између осталога прописује, да се торбарење у границама важећих прописа дозвољава само. припадницима Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца,

_ Према извештају Коморе врши се торбарење у Србији

_ како у Београду тако и у унутрашњости земље, на очиглед,

власти, са свим могућим артиклима (ћилими странога порекла

и фабрички, перорези, чешљеви, огледала, фабричне тканине и т. д.) а врше га и страни држављани.

Извршујући своју дужност прописану у члану 119. тач.