Policija

— 994 —

1. закона о радњама, Комора је умолила ово Министарство за дејство код подручног Вам ресора, да изда најстроже нарећење свима надлежним подручним Вам органима у Србији: 1. Да се спречи свако торбарење страним држављанима: 2. Да се торбарење нашим држављанима дозволи једино са артиклима побројаним у члану 24. Закона о радњама и на начин прописан у споменутоме решењу овог Министарства. Ово питање постаје све више једна од великих сметњи "нашој правној трговини, која се и иначе налази у тешкоме «стању. Стога је Комори стало до тога, да се хитно и енергично настоји, да се законски прописи поштују и да се ова недозвољена сметња нашој правној трговини отклони.

С обзиром на предњем молим Вас, Господине Министре, за потребно дејство, да се свим подручним Вам полицијским властима у областима Србије нареди, да строго извршују важеће прописе о торбарењу и да енергично стану на пут свакој незаконитости и неуредности, која би се у вршењу торбарења приметила“.

Достављају ћи предње, Министарство препоручује да у смислу предњег тражења најстроже у свему поступитии настанете да се ово наређење најсавесније и најстроже из. вршује, јер ово није први случај да стижу жалбе овом Министарству поводом оваквих случајева да полицијске власти не извршује законске прописе нити се истих придржавају.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ОПШТИНАРСКА ЗАДРУГАА. Д.

Под тим именом оснива се у Београду акционарско друштво, са осзновним капиталом од Милион Динара, подељен на десет хиљада акција од по хиљаду динара. Правила те Задруге одобрена су решењем Г. Министра "Трговине и Индустрије од 14. октобра 1927. г. Бр. 4207. и пошто су оснивачи платили десет хиљада дииара таксе за поменуто одобрење, изабрали „су привремену управу под именом Оснивачки Одбор Југословенске Општинарске Задруге А. Д. са седиштем у Васиној улици бр. 8. у Београду.

Према одлуци тог Одбора од 30. октобра т.г., упис акција Југосло„венске Опшитинарске Задруге почео је од 15. новембра 1927. г. При упису полаже се по 30.— дин. од акције на име оснивачких трошкова и по 50. – дин. од акције аконто прве уплате. (Од уписнине сума која претекне по исплати свију оснивачких трошкова уноси се у резервни фонд Задруге.) Остатак