Policija

%

– 467 =

засе никакве, оне су чак нежив субстрат, да врше људи, који их управљају, са њиховом имовиаом, у пренетом смислу извесне функције. Ко би приговарао, да врши задужбински капитал функције, јер гко овог нема, нема ни функција, томе одговарамо, да то није доказ за правилност предметне тезе о личности задужбине. Ако би била тиме доказана личност, онда би оваква правилност тезе важила и за „новац“, за „имовину“ у опште, за „зграде“, „шуме“ ит. д. навластитојер и ове врше, у пренетом смислу, извесне функције, а.морале би бити због овог момента — пасивно способне за увреду и клевету. Доказ прелази Гета ргобапф, докаже превише онда ништа.

Знамо добро, де може бити и код задужбина и других самосталних маса кредит повређен. А ово се тиче сасвим другог питања, а не повреде части. За ове примере повреде кредшта треба да се унесе нарочита санкција, како је то учинио аустријски предлог из г. 1909 у глави ХХХ о „кажњивим делима против господарском реду“ (6 389) или како то предлаже чехословачки преднацрт у Х]. глави са једнаким насловом у 5 239 („пекаја 50:62“ „ипПашет МеНремељђ“).

Закључујемо: Не можемо признати колективним лицима. право на спољашњу част, осим ако имају све саставине ових лица и саме личну част. Ма да су задужбине или друге. масе са нарочитом сврхом гдегод признате као правна лица, спољкшње части немају и не могу бшши предметом 10вреде части. Организована друштва људи могу бити предметом Повреде части, ма да нису свуда или бар у некојим покрајпнама државе признате за правна лица. Текст казненог законика треба да води рачуна о овој тези овако, да каже у дефиницији клевеше, да су пасивно способна за ову „Физичка лица и на основи закона оиганизиране и као такве од државе признате корпорације“ (и ако нису правна лица!) Увреде код таквих корпорација по нашем мишљену ипак не може бити, будући да могу имати корпорације само спољашњу част, унутрашњу не. Осећање унутрашње части појединих чланова корпорације не може се пренети на друштво, јер је чисто Пси хични акт.

Повреда части „редова више“ физичких или правних лица је: или повреда више лица или корпорација (у нашем.