Policija

— 108 —

торе разложеном смислу) као регзопае сепае, или повреде нема. Ако гласи на пр. повреда у погледу неодређених орга'низација нарочито н. пр. „журналисти“, „земљорадници“ и "т. д., онда треба да је могућност подизања тужбе пристојна само у случају, кад лице, које се сматра повређеним у части може доказати, да је баш оно само мишљено било и да је овај моменат и трећим лицима био познат. Ако сматра законодавац у оваквим случајевима (види горе 5 5 пп Нпе) за по"требно, да пружи нарочиту норму у погледу доказивања истинитости клеветом изношевих или преношених чињеница, како то стоји у чл. 55 зак. 0 штампи, онда би желели, да таква норма важи не само за штампарске, већ једнако и за друге деликте повреде части, или, да таква норма у опште не по: «стоји, ни за једне, ни за друге. Никако не можемо одобразвати, да закони, који треба да базирају на истој основи, имају за исти проблем два различита решења, како то изгледа, ако упоредимо предлог за реформисани, јединствени казнени закон и закон о штампи од 6. авг. 1925, који има да остане на снази, само ће му у будуће служити нови казиени законик за основицу у погледу општих начела. Криминална полишика тражи што мањи број деликтичних норма, а добро редигованих и стојећих међу собом у правој хармонији.

Пг Метод Доленц,

професор права у Љубљани.

НАШИ ЈАДИ

У последње доба наша јавност испуњена је и сувише тешким оптужбама противу управно-полицијских власти и њиховог рада нарочито оних у Јужној Србији. Веома је карактеристично, да те оптужбе потичу, највећим делом и са нарочитим нагласком, из кругова народног представништва и политичких странака, у чему се не издвајају чак ни владајуће. Вапај је, готово, постао општи.

Нећемо се упуштати у излагање тих опту жаба. Са своје многобројности оне су, право речено, изгубиле сваки ефекат, а са сувише честог понављања. постале су чак — обичне. У „осталом. свгко је са њима већ сувише добро упознат.