Policija

— 128 —

ношења истих, да су супротне са већ донетом одлуком односно пресудом одељења, која се односи на исто правно питање.

Општа Седница Државног Савета одржата 28. марта 1927. годнне под бр. 4615 донела је по овом питању одлуку која гласи:

„Задржавање од експедиције одлука и пресуда одељења противно је чл. 14. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима, пошто су одељења при доношењу одлука и пресуда суверена“.

Ако један саветник у одељењу затражи да се изрицање пресуде или одлуке обустави, што налази да би доношење исте било у супротности са једном већ донетом пресудом односно одлуком по истом правном питању, онда се према чл. 14. Уредбе о послов. реду у Државном Савету и Управним судовима има предложити Господину Председнику Државног Савета, да сазове Општу Седницу Државног Савета, која има, саслушавши одређене референте, да доносе одлуку по овом правном питању. Одлука Опште Седнице, донете по овом питању, има да служн за основу пресуде по предмету, по коме је изрицање пресуде задржато.

Али ако је пресуда по једном предмету изречена, па се после изрицања пресуде, а пре експедиције исте, примети да је у супротности са већ једном донетом пресудом, онда се не може задржати пресуда одељења од експедиције ни од кога према предњој одлуци Опште Седнице Државног Савета, пошто су одељења суверена у изрицању правде. — •

Одлука Опште Седнице Државног Савета донета поводом пресуда одељења, које су супротне једна другој, а односе се на истоветно правно питање, обавезна је за одељења Савета за у будуће.

На основу ове одлуке Опште Седнице не може се тражити ни обнова спора, пошто овакви случајеви, као разлог за обнову спора, нису предвиђени у 426. грађ. суд. пост., који се има према чл. 62. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима применити при решавању питања да ли има места обнови спора по каквом предмету.

_ Само исправка грешке учињене при писању у пресуди