Policija

— 129 —

одељења може се од стране парничара тражити на основу 5 385 грађ. суд. поступка у року предвиђеном у овом законском пропису.

| О ИЗУЗЕЋУ ЧЛАНОВА ОДЕЉЕЊА ДРЖАВНОГ САВЕТА.

Пред Општом Седницом Државног Савета покренуто је питање о изузећу чланова Одељења Државног Савета, кас и о томе, да ли треба приступити избору одељења, које би решавало питање о изузећу г. г. саветника.

И Државни Савет на Општој Седници одржатој на дав 20. августа 1926. године бр. 35003 донео је по овом питању одлуку која гласи:

„Кад се тражи изузеће чланова одељења, које има да решава о каквом предмету, онда је одељење дужно, да предмет пошаље Г. Председнику, да Г. Председник одреди одељење, које ће решавати по овом предмету, ако нађе, да постоје, законске сметње, да по том предмету решавају чланови одељење, чије је изузеће тражено“.

Закон и Уредба о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима не предвиђају изузеће г. г, саветника. При расправи питања како и у којим случајевима се може тражити изузеће г. г. саветника имају се аналого чл. 63. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима применити прописи закона о поступку судском у грађанским парницама.

Ш

О ТУМАЧЕЊУ ТАР. БР. 52. НАПОМЕНА 1. ЗАК. О ТАКСАМА

При примени Тар. бр. 52. напомена 1. закона о таксама у одељењима Државног Савета доношене су супротне одлуке. Једна су одељења Савета узимала, да државни службеник, чија је тужба одбачена као неблаговремена, плаћа таксу предвиђену Тар. бр. 52. напомена 1. закона о таксама, јер и у овом случају решење, против кога је тужба поднесена, остаје на снази исто као и да је било одобрено. Друга одељења узимала су, да таксу предвиђену Тар. бр. 52., 1 напомена зак. о таксама има да плати државни службеник само тада, кад је решење, против кога је тужба поднета, одобрено од Др-

ПОЛИЦИЈА - З