Policija

— 181 —

окрет у начину истраживања разних кажњивих дела, па је без сумње, да је то само у корист што успешнијег, бржег и сигурнијег поступка. Код нас жалибоже у том погледу видимо тек само почетак и покушаје, а нужно и врло потребно би било, да у интересу што бржег и успешнијег поступка при истраживању кажњивих дела редовно и што више употребљавамо фотогргфски зпарат.

Особито је важна употреба фотографије, када она управо знанствено и непобитно објашњава и предочава становиште догађаја, које ми простим оком тек летимице назрети можемо, а и онда, кад становите предмете и материјал, који само вештак микроскопом кратко време проматрати може, у слици предочи и трајно сачува, да то свако и касније може потанко да прегледа и расмотри. Осим тога је фотографија од неоцењиве важности у истражном поступку ради тога, што сваки догађај, лице места, ближу околину, разне предмете, отиске и трагове као доказна средства под свим приликама у слици тако сачува, како је све било у оном моменту, како се је то све први пут видело и нашло, по чему онда свако може да и доцније све у првобитном облику види, што се било каквим потанкнм описивањем и писањем никада тако тачно и сигурно предочити и сачувати не може.

Потребно је стога, да се што пре, како на свим жандармеријским станицама, тако и код градских, а и важнијих сеоских полиција нађе фотографски апарат, јер је то данас постало већ неотклонивом потребом у интересу саме сигурности службе.

За фотографисање у истражној служби најбоља ће бити | справа т. зв. „детектив-апарат“; то је ручна справа, малога обима и врло спретна и једноставна, а уз то још и врло јефтина, па се особито препоручује свим органима јавне безбедности. Често ће бити нужно, да се неки догађај фотографише, па док наши жандарми и полицајци не имају своје справе, мораће да се обрате на оближњег фотографа, но како је то скопчано са трошком, нека се, колико је то могуће, само с обзиром на интерес службе и успех избегава употреба фотографа од заната, али зато нека се настоји пронаћи приватника, који се бави фотографисањем из забаве (аматер). Дан-