Policija

— 132 —

данас су већ многи поседници, свештеници, чиновници и учитељи вешти фотографисању. Они су већ у својој околини снимили својим апаратом све, штогод је иоле само вредно и занимљиво, па су обично врло захвални ономе, који их упозори на какву занимљивост, коју би фотографисати могли. Ову прилику ће згодно да искористи окретни, досетљив и за своју дужност заузет орган јавне безбедности; он ће брзо да истражи, ко се све у околини из забаве бави фотографисањем, па ће већ наћи згодну прилику, да се с њим упозна, те ће му отворено казати, како би му он могао у становитим згодама дати лепе прилике за фотографисање, а уз то да би још нешто допринео и у општу корист.

Главно је, да орган јавне безбедности буде на чисто, шта и када треба да се фотографира. У том погледу нека се у главном држи овога: пре свега треба да се фотографира све оно, што ће бити као важни доказни материјал, који ће се сликом непобитно да утврди с обзиром на променљивост, те ће се и доцније по свакоме моћи да промотри и испита; затим онда, када се оправдано мора да претпостави, да ће фотографска справа много тога више и боље приказати, него што се то простим оком може да види, па коначно и онда, када ће, додуше, фотографска справа исто оно приказати. што ми моментано и нашим оком видимо, али ће слика остати трајна и непроменљива, пошто слика, коју смо оком можда само на час ухватили, временом бледи и нестаје, те је се коначно само донекле и нетачно сећамо.

Осим тога нужно је фотографисање у сваком оном случају, кад се зна, да ће сам орган јавне безбедности морати другима да описује становите предмете, призоре и положаје и ови ће по том описивању морати да створе свој суд, а то је приликом судске расправе, кад су судије, државни тужиоц, вештаци и бранитељи упућени редовно само на оно, што је орган јавне безбедности видео и описао, и ако би требало, да су сви они све ово видели, што и орган јавне безбедности, али пошто није то редовно могуће, преостаје им само причање и описивање органа јавне безбедности. Насупрот, ако се предоче слике, сваки ће моћи сам свој суд да створи и по томе опис органа јавне безбедности контролисати, па и све појединости јасно предочити, По томе, дакле нужно је фото-