Policija

140

"војничко оружје, које се нашло код ратника и ратничких породица као успомена ратника у ослободилачком рату, сматрати као оружје од особите породичне важности и бити остављено држаоцима.

ЊА.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА |

Синшии Љ. Машијевићу —— Београд:

1 Право удовице на материјално осигурање из добара умрлог јој мужа предвиђено је у 5 412 а ближе одређено у -5 415 грађ. зак. Ови законски прсписи односе се на случајеве кад муж умре без тестамента. Обим права удовичког уживања у овим случајевима зависи од тога да ли су по смрти „мужа остали његови ближи законски наследници или не. У првом случају она заостало имање ужива у равној мери са "наследницима (5 414 грађ. зак.), а у другом случају „удовицу до смрти њене или преудаје нико из мужевљева цела имања кренути не може“ (5 415 грађ. зак;. На право удовичког уживања без утицаја је факт што је удова са умрлим јо:

мужем живела у кући своје мајке а не у кући свога мужа. | Ово важи за удовице у инокосној кући. За удовице у задрузи меродавни су прописи 55 523— 525 грађ. зак., по коима удовица такође има право уживања на делу мања свога мужа, затим право на донети мираз, а на случај повратка родитељима или преудаје и право на опрему.

2. По чл, 5. тач, 8. зак. о таксама, стараоци одређени за заступање малолетника не плаћују таксу за све правне по"слове и писмена, која се односе на управу имањем ових лица

и

Суду општине буковичке (срез ново варошки):

1. У колико се тиче државног пореза, разрез пореза о "коме је реч у упућеном питању није тачан. Изгледа да је порезаном деловођи обрачунат и 153, 5%/, државни прирез, који “се почев од 1927. год. по чл. 79 под МГ финансијског закона