Policija

5 14

чају каплар—десетар) има право да казни | дан пракоредном службом, док командир станице нема никакво право.

Пошто у жандармерији не може бити кажњавања прекоредном службом, то би требало командиру жанд. станице дати извесно право дисциплинског кажњавања.

ХХМН Доминику Шмиту, жандармериском кавлару — Беловар:

Чинови подофицирски из жандармерије при прелззу из жандармерије у војску. треба да се признају, јер је жандармерија саставни део војске сталног кадра (члан 1. закона о жандармерији), а закон о устројству војске и морнараце у члану 63., 64. и 67. не прави никакав изузетак у овом погледу.

Да ли ће се жандармериски подофицири примити у војску са чином у коме излазе из жандармерије, или ће се захтевати да при прелазу из жандармерије у војску полажу испит из свега онога, што је за дотични чин у војсци прописано, а нису га у жандамерији полаггли, то је ствар инспектора рода војске — струке у коју подофицир жели да пређе из жандармерије.

При преводу у резерву подофицирски чинови из жандармерије признају се с тим, да једгн овакав подофицир носи назив: „резервни жандармериски каплар, поднарелник и нзредник“. :

Титуларни чинови законом о устројству војске и морнарице нису предвиђени у опште, те се у војсци и не признају, т. ј. немају се на основи чега признати.

Титуларни се чинови признају само у жандармерији ин носе се као видни знак за време службе у жандармерији. При сусрету са лицем млађег чина из војске од овога је ста__рији онај у вишем чину па ма он био и титуларни, као што је то случај у жандармерији ван службе.

ХХУШ МОРА ЕЕГ.

Ликерџијске радње потпадају под одредбе закона о радњама (чл. 22 истог зек.) и с тога је за њихово отварање потребно одобрење Трговачке Коморе у смислу чл. 5 истог 32кона. Молилац мора имати личво право на точење алкохолних.