Policija

КЕЧЕ — 155 —

МЕ

пића у смислу чл. 43 и 48 правилвика Мин. Ун. Дела о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолним пићем, а тако мето и точаринско право у смислу чл. 1, # и 5 правилинка Мин. Финансија за извршење прописа из ТБр. 62 таксе. тарифе. Поред овога мора и фирму протоколисат

ХХЕХ Суду општине рађевомчке :

Дужности школске општине одређене су чл. 18—18 зак. о народним школама, 3 надлежност месног школског одбора уредбом о месним и обласним одборима школским за основне и грађанске школе од 2 маја 1927 г. ОНБр. 28088 (чл. 2 12). Чланом 13 закона поред осталог стављено је у дужност школским општинама да плаћају школске служитеље, и да дају огрев за школу, наставнике и служитеље.

Плате школским служитељима одређује месни школски одбор, према школским потребама и месним приликама (чл. 7 под. г уредбе), а поставља их и отпушта управитељ школе (ал. 67 тач. 6 зак. о народним школама). Њихове _ служитељске — дужности нису одређене ниједним законским прописом, али се по себи разуме да су дужни радити све послове који су, по нахођењу управитеља, у вези са школом и школским радом. У ове послове спада и обделавање школске баште. Ако служитељ по својој доброј вољи врши и неке послове управитељеве, а то није на уштрб његовог службеног посла, то му нико не може забранити.

По чл. 8. тредбе управитељ школе члан је и деловођа месног школског одбора, а по чл. 4. он „води записник одборских седница, израђује решења, извештаје и представке, води сву преписку, у свему помаже председнику у вршењу дужности н чува одборске списе“.

Месни школски одбор нема никакве службене власти над увравитељом односно учитељом, а за извиђање и решавање сворова између њих надлежан је обласни школски одбор по чл. 21 под д пом. уредбе.

По чл. 7 под е исте уредбе, управитељу који има ста у школској згради на име огрева припада: ако је самац 6 метара, 2 ако је ожењен онда 10 метара дрва на годину, која ем