Policija

— 164 —

полицајаца. У последње време ово обданиште има 150 питомаца и 90 питомица, деце без родитеља, а примају се од7 година старости и остају у заводу: девојчице до 15 година а дечаци до 14 година. Деца која покажу одличан успех упу ћују се на университет и школују о трошку истог завода.

Поред тога што је овако велики број деце енглеских полицајаца збринут у истом заводу, редовну помоћ примају 650 деце која су остала без оца. Та помоћ им се додељује у новцу.

Сам завод се издржава већивом од добротворних прилога, од прихода добијених са кон: церата и т. д. Уређење и успешан рад овог завода најбоље "показује колику су енглески полицајци међусобно солидарни и цењени у својој средини.

Полиција и аутомобили. — Све већи и већи аутомобилски сао браћај у великим варошима, проузрокује и чешће нежељене сударе, а са тим и доставе и казне од полицијске и судске власти. Како често бива случајева да се такве казне изричу без довољно испитивања, то је њихова неправичност у мно гим случајевима приморала немачки аутомобилски клуб на једну необичну меру.

Пре краткога времена клуб је у неколико аутомобила узео судије, полицајце и представнике штампе, и провезао кроз Берлин по разним његовим најсаобраћајнијим раскрсницама и улицама да би се сами на лицу места уверили, како је тежак шоферски посао и како често пута судар долази од лакомислених пешака, као и од незгодно намештених полицајаца саобраћајаца, па чак и саобраћајних уличних скверова (острва) у појединим улицама.

Указивање _ прве помоћи у Бечу. — У Бечу постоје три друштва за указивање помоћи. Сва три у току 1026. године интервенисала су у 67.223 случаја. У тај број не рачуна се 1238 случајева у којима су ту помоћ указали ватрогасци.

У прошломе броју навели смо податке једнога таквога друштва. Тим имформацијама

додајемо још неколико, које

смо узели из званичнога извештаја објављеног ових дана,

За службу указивања брзе помоћи има 18 аутомобила. Они су прошле год«ене прешли 133.763 километара. Друштво је утрошило 537.399 шилинга што би по нашем невцу чинило преко 6 милијона динара.

Суму од 315.420 шилинга друштво је покупило од 11288 ре-