Policija

ба: -

довних својих чланова и приватних добровољних прилога, а остало субвенционише општина и држава.

До ове године на челу највећега друштва био је Управник Полиције Др. Шобер. Поводом његовога добровољног одступања друштво му је у свечаној седници и писменим путем изјавило јавну захвалност.

Бечне друштво за указивање судске помоћи малолетнима. Ове године се навршава 10 година од када је основано ово врло корисно и филантропско бечко друштво, које је напуштеној младежи учинило неоцењених користи, и по самом признању надлежних судских и полицијских власти.

Друштво је установљено пред свршетак рата под утисцима тешког и несносног стања у коме су биле читаве легије малолетника ратним тешкоћама бачених на улицу.

До сада је друштво према званичним подацима интервенисало у 34.790 случајева. Мећу њима је било 3.601 случаја деце послате од самих судова, а само у 1926. години таквих је случајева било 969. Дужност је друштва да у свима познатим случајевима, где се тиче ма које врсте заштите и помоћи, код напуштене и незбринвуте

младежи, бесплатно, брзо ну свим потребним границама обим- | ности предузме анкету и када се упозна са свима појединостима околности под којима жи. ви и креће се дотични малолетник, да му пружи потребну заштиту. ;

Према случају она је: васпитна, било правна, јална, финансијска и т, д.

Поводом овога, сматрамо за потребно да поново скренемо пажњу меродавнима на наш предлог, који смо учинили из. носећи у листу програм о ново основаноме одбору за патронажу ва странпутицу наведене младежи при француском Министарству Правде.

Апсолутно је ва невеон да одбор нашега Дома за васпитање малолетника прошири свој круг делатности, како смо и раније навели. Број напуштених малолетника о којима се он стара тако је незнатан и мали према правоме броју, који потребује такву помоћ. Најбољи нам је пример за то ово аустријско друштво.

било соци-

Олакшавања преласка границе, — Нема скоро земље која већ озбиљно не ради на томе да се олакшају путне формалности приликом преласака њених граница. Аустрија на пример већ је утврдила да из-